Tekoäly on sellaista koneen tuottamaa, jota ihmisen tekemänä pidettäisiin älykkäänä. Se on vaikutuksiltaan yhtä mullistava kuin sähköistäminen aikanaan. Siihen ladataan suunnattomasti odotuksia, mutta ainakaan toistaiseksi ei ole teknologiaa, joka pystyisi vastaamaan niihin kaikkiin.

Kaikki puhuvat tekoälystä, mutta harva ymmärtää, mitä se todella tarkoittaa. ”On ihminen, jota auttaa kone ja kone, jota opettaa ihminen. Skaala liikkuu tällä välillä. Tekoäly vaikuttaa yhteiskuntaan, yrityksiin ja ihmisiin,” valisti Asuntomarkkinat 2019 –tapahtuman yleisöä tietokirjailija Antti Merilehto.

Hän kertoi esimerkin, jossa työ jaetaan ihmisen ja tekoälyn kesken: ”Kela otti käyttöön chatbotin, jolta saa heti vastauksen helppoihin kysymyksiin. Vaikeammat se ohjaa asiakaspalvelijalle. Ihmiselle jää näin aikaa syventyä vaikeampiin ja mielekkäämpiin töihin.”

Tekoälyn hyödyntämisessä keskeistä on datan kerääminen

Merilehto kertoi oivallisen esimerkin: ”Amerikkalaisen leffateatterin automaatissa on noin 150 erilaista limua. Koneen ensisijainen tehtävä on jakaa virvokkeita asiakkaille, mutta samalla se kerää dataa ostoksista. Eräässä teatterissa huomattiin asiakkaiden alkaneen sekoittaa Spriteä ja kirsikkakolaa.”

”Sekoituksen menekki nousi niin huomattavaksi, että se pantiin merkille Coca-Colan tuotekehitysosastolla, jossa päätettiin pullottaa sitä koe-erä ja kokeilla myyntiä tietyllä alueella. Sieltä saatu data taas osoitti, että tuotteella olisi siellä potentiaalista menekkiä. Samalla siellä käynnistettiin mobiilimainonta. Seuraus: jokaisessa elokuvateatterin limuautomaatissa koko maassa löytyy tänään Kirsikka-Spriteä.”

”Yrityksessä ei kannata tuskailla, onko tämä tilastotiedettä vai tekoälyä. Jos näyttää siltä, että se tekee asiakkaat tyytyväisemmiksi ja saa aikaan parempaa bisnestä, niin kokeile ja jaa sitten kokeilun tulokset muille tiedoksi,” Merilehto kehottaa.

”Kokeiluja ei kannata siirtää tai vältellä sillä perusteella, että data ei ole riittävän hyvää. Data ei tule ikinä olemaan riittävän hyvää kaikkeen mahdolliseen! Peliin on mentävä sillä joukkueella, joka pystyy tänään pelaamaan. Koneoppiminen on kuitenkin se, joka tuottaa rahaa tänä päivänä. Annetaan koneelle iso määrä dataa, josta se pystyy oppimaan!”

Kyseessä ei ole kilpailu ihmisen ja koneen välillä

Jokaisessa suomalaisessa poliisiautossa on tekoälyä. Kamera kuvaa sekä edessä että takana olevien autojen rekisterikilpiä ja apukuljettajan paikalla istuva konstaapeli saa näyttöönsä hälytyksen, jos jotain on vialla.

Tekoäly on kuitenkin apuäly: se ei ota partioautoa autonomiseen hallintaan ja aloita takaa-ajoa, vaan auttaa konstaapelia tekemään parempia ratkaisuja. ”Poliisin työ kokonaisuutena on oivallinen esimerkki toiminnasta, johon tekoäly ei voi toistaiseksi sen aktiivisemmin osallistua: siinä tarvitaan niin sosiologiaa, oikeustiedettä  kuin psykologiaakin”, Merilehto totesi.

Emme tiedä tarkasti, miten aivot toimivat. Kuinka silloin voimme rakentaa koneen, joka toimii kuten aivot? Pitää ymmärtää, missä ihminen on parempi ja missä kone. Merilehto kertoi esimerkin:

Harvardin yliopistosairaalassa koneelle opetettiin rintasyöpätunnistamista. Tulos: tekoäly tunnisti 92,5% tarkkuudella sairaan sairaaksi ja terveen terveeksi, lääkäri 96,6%. Kun tehtiin yhteistyötä, tarkkuus olikin jo 99,5 %.

Livekuvittaja Linda Saukko-Raudan kiteytys Antti Merilehdon puheenvuorosta.

Tekoälyä voi Merilehdon mukaan hyödyntää esimerkiksi ikäihmisten palvelussa. ”Väestö vanhenee. Kuinka voisimme tietää paremmin, mitä vanhuksen kotona tapahtuu? Eri sähkölaitteet kertovat käytöstään: tiedämme esimerkiksi, että jääkaappi avautuu normaalisti kello 7 – 7.20. Jos se ei ole auennut vaikkapa kahdeksaan mennessä, seuraa automaattinen soitto kotiin ja jos siihen ei vastata, joku lähtee paikan päälle tarkistamaan tilanteen.”

”Tämmöinen data pitää opettaa koneelle. Eräässä toimistorakennuksessa huomattiin vedenkulutuksessa kummallinen piikki kahtena iltana viikossa. Syy: työporukalla oli silloin sählyvuoro. Koneen täytyy tietää tämä, jottei se hälytä turhaan”, Merilehto kertoi.

Teksti: JORMA SILO

Katso video!

 

 

Share This