Puhujat 2019

AKI KANGASHARJU

Kauppatieteen tohtori Aki Kangasharju on toiminut Nordean tutkimusjohtajana ja pääekonomistina vuodesta 2012 lähtien. Sitä ennen hän työskenteli tutkijana Pellervon taloustutkimuksessa ja monissa eri tehtävissä Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa. Talouspoliittiseen keskusteluun aktiivisesti osallistuva Kangasharju on julkaissut vuonna 2018 Rakentaminen remonttiin -raportin ja Käänne – Suomen lamaantuminen ja uusi nousu -kirjan.

SAARA MURTOVAARA

Saara Murtovaara toimii Bo LKV:n aluejohtajana Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella. Vuonna 2015 perustettu, voimakkaasti kasvanut Bo LKV operoi aktiivisesti sosiaalisen median eri alustoilla. Seuraajilleen ja asiakkailleen yritys tarjoaa välityspalveluiden lisäksi visuaalisesti vaikuttavia sisustusinspiraatioita.

ANNI LAURILA

WSP Kaupunkiarkkitehtuurissa varapäällikkönä ja yrittäjänä toimiva Anni Laurila voitti Suomen ensimmäisen Global Impact Challenge -kilpailun, jossa haettiin ideoita miljoonien ihmisten elämänlaadun parantamiseksi. Voittonsa myötä hänet valittiin Singularity Universityn Global Solutions -ohjelmaan, joka toteutettiin NASA:n tutkimuskeskuksessa USA:n Piilaaksossa. Siellä hän etsi ratkaisuja maailman ongelmiin monien teknologiayrittäjien ja muiden huippuosaajien kanssa.

Anni kuuluu myös World Economic Forumin Global Shapers -verkostoon, jonka myötä Al Gore on kouluttanut häntä puhumaan ilmastonmuutoksesta

TEEMU LEHTINEN

Tietomallinnuksen käyttöönoton tutkimustehtävissä uransa aloittanut

Teemu Lehtinen on johtanut menestyksellisesti vuosina 2016-2018 toteutettua KIRA-digi-hanketta. Tämä hallituksen kärkihankkeisiin kuulunut ympäristöministeriön hanke on vauhdittanut monien kokeiluhankkeiden avulla kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota. KIRA-digi-hankkeen jälkeen Lehtisen digiura jatkuu KIRA-InnoHubin toimitusjohtajana vuoden 2019 alusta lähtien.

LAURI LEHTORUUSU

Arkkitehtiopiskelija Lauri Lehtoruusu on toiminut Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n asiamiehenä vuoden 2017 alusta lähtien. Opiskelijajärjestöissä aktiivisesti toiminut Lehtoruusu on myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n johtokunnan jäsen.

ANTTI MERILEHTO

Antti Merilehdon kirja ”Tekoäly ­– matkaopas johtajalle” on ollut vuoden myydyimpiä tietokirjoja. Merilehto on toiminut digitaalisen liiketoiminnan parissa mm. Googlen Euroopan pääkonttorissa. Evento Awards palkitsi hänet vuoden puhujana huhtikuussa 2018.

TIMO METSOLA

Timo Metsola on asunnon- ja kiinteistönvälitysalalla nopeasti kasvaneen Vuokraturva-konsernin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Lisäksi hän on pääomistaja useissa asuntosijoitusyhtiöissä. Musiikkia, judoa ja shakkia harrastava Metsola ottaa räväkästi kantaa asumista ja rakentamista koskevaan julkiseen keskusteluun.

TYTTI MÄÄTTÄ

Turun yliopistossa valtiotieteiden maisteriksi valmistunut Tytti Määttä on johtanut vuoden 2018 alusta lähtien Kuhmon kaupunkia. Sitä ennen hän toimi lähes 10 vuotta Vaalan kunnanjohtajana ja pari vuotta erityisasiantuntijana Kuntaliitossa. Nykyisin myös harvaan asutun maaseudun asiantuntijaverkoston puheenjohtajana vaikuttava Määttä operoi aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Twitterissä hänellä on yli 7 000 seuraajaa.

ANTERO NUUTINEN

Antero Nuutinen on tehnyt yli 30-vuotisen uran SRV-yhtiöissä. Nykyisin hän toimii SRV-Rakennus Oy:ssa asunnoista ja alueyksiköistä vastaavana johtajana.

TEIJA OJANKOSKI

Kaupunkimaantieteen tohtorin tutkinnon Turun yliopistossa suorittanut Teija Ojankoski on johtanut Vantaan kaupungin vuokrataloyhtiötä VAV Asunnot Oy:tä vuodesta 2010 lähtien. Sitä ennen hän toimi johtajana Vantaan kaupungin asunto-osastolla.

NANI PAJUNEN

Nani Pajunen toimii Sitrassa johtavana asiantuntijana Kiertotalous-avainalueella. Hän on sekä rakennusalan diplomi-insinööri että ympäristöoikeuden tekniikan lisensiaatti. Väitöskirjansa hän teki kiertotaloudesta prosessiteollisuuden näkökulmasta. Hänellä on myös ammatillisen opettajan pätevyys. Pajunen on työskennellyt teollisuudessa, konsulttina sekä vetänyt yritysten ja yliopistojen yhteisiä tutkimus- ja kehityshankkeita.

JUKKA PEKKANEN

Tekniikan tohtori Jukka Pekkanen on ollut Rakennusteollisuus RT:n vuodesta 2001 lähtien, nykyisin johtajana vastuualueinaan rakentamisen kehittäminen ja yliopistoyhteistyö. RT:ssä hän on vetänyt mm. monivuotista Rakentamisen laatupolku -hanketta. Vuodesta 2013 lähtien hän on toiminut lisäksi rakennustekniikan professorina Tampereen teknillisessä yliopistossa. Ennen järjestö- ja yliopistouraansa Pekkanen oli kehittämistehtävissä niin Tekesissä kuin Rakennuskunta Hakassa.

HANNE PERÄLÄ

Hanne Perälällä on yli kymmenen vuoden kokemus laatu-, turvallisuus- ja ympäristöprosessien kehittämisestä rakennusyhtiöissä: Rakennustoimisto Palmbergilla, Lemminkäisellä ja vuoden 2018 alusta lähtien YIT Rakennus Oy:ssä. Hänellä on suorittanut tutkinnot sekä Tampereen teknillisessä yliopistossa että Tampereen ammattikorkeakoulussa. 

JORMA PIISINEN

Jorma Piisinen on televisiosta tuttu legendaarinen ”Remontti-Reiska” vuosina 1991-2010 esitetyssä Joka kodin asuntomarkkinat -ohjelmasarjassa. Itseoppinut rakennus- ja remonttimies on ollut myös kysytty esiintyjä rakennusalan messuilla. Koko tv- ja toimittajauransa ajan hän on toiminut myös itsenäisenä rakennusyrittäjänä kotikaupungissaan Järvenpäässä.

PIA-SOFIA POKKINEN

Pia-Sofia Pokkinen on kaupunki- ja yhdyskuntasuunnitteluun perehtynyt arkkitehti. Hän työskentelee projektipäällikkönä Aalto-yliopistossa rakennetun ympäristön laitoksella Data integration and knowledge co-creation for smart urban development (Urbs-data) -tutkimushankkeessa. Siinä selvitetään, miten kaavoitusta tuetaan digitaalisia työkaluja ja yhteistyötä hyödyntämällä. Lisäksi Pokkinen toimii Aalto-yliopiston Living+ Platformin

HANNU ROSSILAHTI

Valtiotieteiden maisteri Hannu Rossilahti (kesk.) on toiminut Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n ylijohtajana vuodesta 2006 lähtien. Sitä ennen hän oli eri tehtävissä ARA:n edeltäjissä asuntohallituksessa ja asuntorahastossa vuodesta 1993 lähtien. Rossilahti on ollut kysytty monissa asuntoalan selvitystehtävissä. Viime aikoina hän on paneutunut mm. asunto-osuuskuntamallin kehittämiseen.

TUUKKA SAARIMAA

Kauppatieteiden tohtori Tuukka Saarimaa aloitti elokuussa 2018 kaupunkitaloustieteen apulaisprofessorina Aalto-yliopistossa. Sitä ennen hän työskenteli pitkään Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa (VATT), viimeisimpänä johtavan tutkijan nimikkeellä. Saarimaa on osallistunut aktiivisesti asuntomarkkinoita ja kaupunkikehittämistä koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, usein totuttuja ajattelu- ja toimintamalleja kyseenalaistaen.

JUHA SALMI

Juha Salmi on asunto- ja rakennusalaan erikoistuneen viestintäyhtiön Image Builder Oy:n/Suomen Asuntotietokeskuksen toimitusjohtaja ja osakas. Hän on johtanut lukuisia alan monikanavaisia viestintä- ja julkaisuprojekteja. Lisäksi hän on tuottanut lähes tuhat tv-ohjelmaa, joista tunnetuin on vuosina 1991-2010 esitetty Joka kodin asuntomarkkinat, joka sai mm. kauppa- ja teollisuusministeriön myöntämän kuluttajatiedon julkistamispalkinnon. Salmi on toiminut lisäksi monien rakennusalan uutis- ja ammattilehtien päätoimittajana ja on kysytty juontaja alan tapahtumissa.

KIMMO TIILIKAINEN

Maatalous- ja metsätieteiden maisteri ja metsänhoitaja Kimmo Tiilikainen (kesk.) on toiminut asunto-, energia- ja ympäristöministerinä Juha Sipilän hallituksessa toukokuussa 2017 lähtien. Sitä ennen hän oli pari vuotta maatalous- ja ympäristöministerinä. Matti Vanhasen 2. hallituksessa hän toimi muutaman kuukauden ympäristöministerinä. Kansanedustaja hän on ollut vuodesta 2003 ja oli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2011-2015.

MARI VAATTOVAARA

Filosofian tohtori Mari Vaattovaara on kaupunkimaantieteen professori Helsingin yliopiston maantieteen laitoksella. Hänellä on myös maisema-arkkitehtuurin tutkinto Yhdysvalloista. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARA:n johtokunnan varapuheenjohtajana vaikuttava Vaattovaara on perehtynyt erityisesti kaupunkien sosiaalisten ja alueellisten rakenteiden tutkimiseen.

Vaattovaara johtaa Kaupunkitutkimusinstituutti Urbaria, joka on Suomen ensimmäinen kaupunki- ja aluetutkimukseen keskittynyt monitieteinen yksikkö.  Vuodesta 2014 lähtien hän on toiminut myös Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan varadekaanina.

JAN VAPAAVUORI

Kesäkuusta 2017 lähtien Helsingin pormestarina toiminut Jan Vapaavuori (kok.) on ollut pitkään vahva vaikuttaja sekä valtakunnan politiikassa että Helsingin kunnallispolitiikassa. Hän oli asuntoministeri vuosina 2007-2011 ja elinkeinoministeri 2012-2015. Kansanedustajana hän toimi 1995-2007.  Helsingin kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa hän on vaikuttanut lähes kaksi vuosikymmentä niin puheenjohtajana kuin muissa tehtävissä. Helsingin pormestariksi Vapaavuori tuli Euroopan investointipankin varapääjohtajan tehtävästä. Koulutukseltaan hän on oikeustieteen kandidaatti.

JUHANA VARTIAINEN

Juhana Vartiainen on ensimmäisen kauden kansanedustaja (kok.). Hän on koulutukseltaan valtiotieteiden tohtori, joka oli ennen poliittista uraansa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja ja sitä ennen mm. Ruotsin kansallisen taloustutkimuskeskuksen tutkimusosaston johtaja.

PIA VIITANEN

Kevään 2015 vaalien jälkeen alkoi Viitasen viides kausi eduskunnassa. Hän toimi 2013 asunto- ja viestintäministerinä ja vuosina 2014-2015 kulttuuri- ja asuntoministerinä.

Viitanen on valtiovarainvaliokunnan jäsen, jäsenenä hallinto- ja turvallisuusjaostossa, sivistys- ja tiedejaostossa, verojaostossa sekä varajäsenenä tarkastusvaliokunnassa. Hän on myös Suomen Pankin pankkivaltuutettu sekä mukana SDP:n talouspoliittisessa työryhmässä.

Share This