Fira Palveluiden kehittämä ja toteuttama kahden viikon putkiremontti -konsepti vei voiton asuntomarkkinoiden innovaatiokilpailussa. Voittaja valittiin yleisöäänestyksen perusteella Asuntomarkkinat 2017 -tilaisuudessa. Muut finalistit olivat HOASin Kämppishaku ja SRV Redin Living Lab. Kilpailun järjestämisestä vastasivat Tekes, Rakennuslehti ja Suomen Asuntotietokeskus.

Fira Palvelut Oy on kehittänyt uudenlaisen Fira Ketterä -putkiremontin, jonka voi ostaa yhtenä kokonaisuutena aina hankesuunnittelusta toteutuksen loppuun asti. Se mahdollistaa nopeuden, joka ei pilkotussa projektissa onnistu. Asukkaat pääsevät osallistumaan suunnitteluun tavallista enemmän. Hankemallissa suunnittelijat, toteuttajat, aliurakoitsijat ja tilaaja työskentelevät kaikki saman päämäärän eteen.

Fira Ketterän kehitys huipentui ensimmäiseen kahden viikon putkiremonttiin viime vuoden marraskuussa. Roihuvuoren Satumaanpolku 5:n asukkaat joutuivat olemaan poissa kotoa vain kaksi viikkoa. Sinä aikana tehtiin kaikki työt asuntojen sisällä: purkutyöt, vaihdettiin putket ja rakennettiin uudet kylpyhuoneet. Remontti valmistui aikataulussa ja nopeuden ansiosta alkuperäisestä tavoitehinnasta pystyttiin säästämään selvästi.

– Fira Palvelut haastaa uudella konseptillaan muuttamaan rakennusalalla vallitsevia käytäntöjä. Fira Ketterässä yhdistävät hienosti asukaslähtöisyys, yhdessä tekeminen ja nopeus, arvioi Tekesin johtaja Mika Lautanala.

Katso video kahden viikon putkiremontista!

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin Kämppishaku on merkittävä kiinteistö- ja rakennusalan innovaatio, joka mahdollistaa uudenlaisen asumismuodon yhdistämällä solu- ja kaveriasumisen parhaat puolet. Asuminen ennestään tuntemattoman ihmisen kanssa voi tuntua haastavalta ja Kämppishaun avulla tulevaan kämppikseen voi tutustua etukäteen ja valinnan asuinkumppanista saa tehdä itse.

Lisäksi Kämppishaku auttaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelta saapuvia, joilta omat tutut asuinkumppaniehdokkaat usein puuttuvat. Haussa yhdistyy nuorille tutun Tinderin helppous ja vaalikonemainen sopivimman tuloksen löytäminen osuvuusprosentin mukaan.

SRV:n REDI Living Lab on uudenlainen asuntojen ja Kalasataman REDI-hankkeen esittelytila Helsingin Suvilahdessa. Testiasunnoissa on mahdollista kokea, millaiselta tornitalossa asuminen tuntuu. Monitahoisen ja vaativan rakennusprosessin vuoksi on haluttu luoda uusia tapoja osallistaa tulevia asukkaita projektiin. REDI Living Labissa on mahdollista esitellä projektin etenemistä ja tulevan tornitalon palveluita sekä arkkitehtonisia ratkaisuja perinteisiä tapoja monipuolisemmin. Living Labin tapahtumiin ja kyselyihin osallistuvat pääsevät vaikuttamaan REDI-kokonaisuuden kehittämiseen.

Living Labissa kävijä pääsee myös kurkistamaan tuleviin koteihin virtuaalilasien avulla. Asuntojen lisäksi laseilla pystytään mallintamaan tornitalojen huikeita maisemia. Testiasuntojen ja virtuaalilasien lisäksi tilaan on rakennettu uusinta esitystekniikkaa hyödyntävä Cave-teatteri. Cave palvelee eri sidosryhmiä ja tulevia asukkaita, antaen havainnollistavan kuvan koko REDIn suurhankkeesta.

Tekes on ollut mukana kaikkien kolmen finalistin tutkimus- ja kehitystoiminnassa.

Lisätietoja:

Sami Kokkonen, Fira Palvelut Oy, puh. 0400 204 250, sami.kokkonen(at)fira.fi

Johtaja Mika Lautanala, Tekes, puh. 029 50 55838, mika.lautanala(at)tekes.fi

Juha Salmi, Suomen Asuntotietokeskus, puh. 0400 424314, juha.salmi(at)asuntotietokeskus.fi

Kuva: Fira Palvelujen kahden viikon putkiremonttikohde Roihuvuoressa

Share This