Jan Vapaavuori valittiin vuonna 2008 Asuntomarkkinat-huipputapahtumassa edellisen vuoden asuntovaikuttajaksi, kun hän toimi silloisena asuntoministerinä. Avatessaan tämänvuotisen tapahtuman Helsingin pormestarina hän totesi, etteivät asumisen ja kaupunkien keskeiset haasteet ole juuri muuttuneet kuluneiden runsaan kymmenen vuoden aikana.

”Melkeinpä voisin pitää saman esitelmän kuin silloinkin”,  Vapaavuori vitsaili. ”Myös vuonna 2008 keskustelu pyöri  kaupungistumisen, ilmastonmuutoksen,  digitaalisuuden, väestön ikääntymisen ja asumisen yksilöllistymisen ympärillä.”

”Aikajänne on harvoissa yhteiskunnallisissa asioissa yhtä pitkä kuin asumisessa”, Vapaavuori muistutti. Siksi sitä pitää  katsoa kokonaisvaltaisesti, hyvin monesta eri näkökulmasta – yhtä hyvin ekologisesta kuin teknisestä ja sosiaalisesta ja taloudellisesta. ”Ei voi, eikä ole syytä takertua jokaiseen pikkuasiaan vaan keskittyä pitkäjänteiseen asuntopolitiikkaan.”

Yksilöllisyyden haasteet on otettava tosissaan

Pitkä aikajänne korostaa Vapaavuoren mukaan pitkäaikaisten megatrendien tarkastelun ja tutkimisen tarvetta. Rakentaminen vastaa edelleen 40 % päästöistä, mikä on terävöittänyt ilmastopolitiikan tavoitteita. Helsinki on sitoutunut näihin vakavasti.

Vapaavuori pitää hämmentävänä sitä, ettei asumisen automatisaatiossa ole otettu sen suurempia askeleita eteenpäin: ”Kaikissa autoissakin oli jo kymmenen vuotta sitten tietokone, mutta miksi asunnoissa tilanne seisoo ennallaan?” Hän sanoo kuitenkin olevansa optimisti – kyllä tässäkin vielä edistytään. Siitä hyvä esimerkki on asuntomarkkinoiden ilmastoaiheisen innovaatiopalkinnon saanut, tekoälyä hyödyntävä Leanheat.

Myös yksilöllistyminen haaste kannattaa Vapaavuoren mielestä ottaa tosissaan. Ihmisten maut ja toiveet eriytyvät yhä enemmän. Silti monimuotoisuuden edistyminen on ollut hyvin hidasta. Hän otaksuu tämän johtuvan suurimmaksi osaksi siitä, että niillä alueilla, joilla kysyntä on suurinta, kaikki menee kaupaksi muutenkin. Asuntotuottajilla ei ole tästä syystä motiivia innovoida ja kokeilla uutuuksia.

Livekuvittaja Linda Saukko-Raudan kiteytys Jan Vapaavuoren avauspuheenvuorosta.

Kaupungistuminen ei ole helsinkiläisten cityhippien salajuoni

”Kaupungistumisesta on viimeiset sata vuotta väitetty, että se on helsinkiläisten cityhippien salajuoni, kirosana ja silkkaa painajaista, joka kohta onneksi loppuu digitaalisuuden ansiosta. Sen jälkeen kaikki tekevät vain etätöitä ja asuvat onnellisina maakunnissa. Tällä ajattelulla on ollut vakavia seurauksia muun muassa kaupunkien kohtuuhintaisten asuntojen puutteelle ja ruuhkaisuudelle”, Vapaavuori totesi.

Vapaavuoren mukaan kaupungistuminen näyttää vain vahvistuvan: Suomen 311 kunnasta vain 125 on väkiluvultaan suurempia kuin Helsingin väkiluvun kasvu vuosittain. Ja Espoo, Vantaa ja Tampere kasvavat suhteessa Helsinkiäkin voimakkaammin.

Teksti ja kuva: JORMA SILO

Share This