Fira Palvelut Oy on kehittänyt asukastarpeisiin perustuvan tavan toteuttaa putkiremontti. Palvelukonsepti voitti asuntomarkkinoiden innovaatiopalkinnon kilpailussa, jonka järjestivät Tekes, Rakennuslehti ja Suomen Asuntotietokeskus.

Fira Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Sami Kokkonen sai asuntomarkkinoiden innovaatiopalkinnon Tekesin johtajalata Mika Lautanalalta ja Suomen Asuntotietokeskuksen toimitusjohtajalta Juha Salmelta.

Fira Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Sami Kokkonen sai asuntomarkkinoiden innovaatiopalkinnon Tekesin johtajalata Mika Lautanalalta ja Suomen Asuntotietokeskuksen toimitusjohtajalta Juha Salmelta.

Valinta perustui Asuntomarkkinat 2015 -huippuseminarissa pidettyyn yleisöäänestykseen. Muut finalistit olivat NCC:n kehittämä asuntojen palvelusisäänkäynti ja Saracon ryhmärakennuttamispalvelu.

Fira Palvelut Oy on selvittänyt putkiremontin kulkua perusteellisesti asukkaan näkökulmasta ja muovannut yritystoimintaansa saatujen tulosten ympärille. Putkiremonttia ei tehdä vain talotekniikan uusimisen vuoksi, vaan talossa asuvien asukkaiden arjen helpottamiseksi ja hyvinvoinnin parantamiseksi.

Fira Palveluiden toimintaa on alusta asti kehitetty palveluliiketoiminnan näkökulmasta. Yritys haluaa kehittää ja muuttaa rakentamisen toimialaa.

– Asiakkaan nostaminen keskiöön ja palveluliiketoiminnan kehittäminen kuulostavat itsestäänselvyyksiltä yritysmaailmassa. Korjausrakentamiseen tuotuna nämä avaavat kuitenkin aivan uuden ulottuvuuden liiketoiminnan kehittämiseen, arvioi Tekesin johtaja Mika Lautanala.

Fira Palvelut mallintaa jokaisen kylpyhuoneen auttaakseen asukasta sisustusvalinnoissaan.

Fira Palvelut mallintaa jokaisen kylpyhuoneen auttaakseen asukasta sisustusvalinnoissaan.

– Putkiremontit tehdään ihmisten kodeissa. Koti on paikka, jossa saa rauhoittua ja olla oma itsensä, katsoa telkkaria verkkareissa. Kotia on useassa tapauksessa kehitetty vuosia ja jopa vuosikymmeniä. Siitä on muodostunut osa identiteettiämme. Tämä näkökulma pitää ottaa huomioon, kun kotiin mennään tekemään putkiremonttia, korostaa Fira Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Sami Kokkonen.

Fira Palveluilla asukkaiden tukena on oma palveluinsinööri, joka huolehtii viestinnästä ja asiakassuhteesta putkiremontin aikana. Palveluinsinööri esimerkiksi käy osakkaiden kanssa läpi heidän uutta kylpyhuonetta koskevat valintansa ja piirtää jokaiselle asukkaalle 3D-kuvan heidän tulevasta kylpyhuoneestaan.

Palvelusisäänkäynti avaa ovia nettikaupalle

NCC Rakennus Oy:n kehittämä palvelusisäänkäynti on huoneiston sisäänkäynnin yhteydessä ovien rajaama tuulikaappimainen tila. Tilaan on mahdollisuus toimittaa tilauksia asukkaan poissa ollessa ilman pääsyä itse asuinhuoneistoon.

Yleistyessään palvelusisäänkäynti poistaa verkkokaupan toimitusketjun suurimman ongelman – sen viimeisen mailin – eli toimituksen asiakkaalle kotiin. Se tarjoaa asukkaalle aivan uusia mahdollisuuksia tehdä päivittäin yksilöllisiä tilauksia suoraan kotiin. Lähitulevaisuudessa myös kierrätys voidaan järjestää kotiintoimitusten yhteydessä. Kiinnostuneimpia toimijoita ovat olleet päivittäistavaran verkkokauppiaat, posti, kuriirit ja pesulapalvelujen tarjoajat.

Ryhmärakennuttaminen on uusi vaihtoehto asuntotuotantoon

Saraco on kehittänyt ryhmärakennuttamista luodakseen uuden, asukaskeskeisen vaihtoehdon asuntorakennuttamiseen. Samalla Saraco on toiminut Ryhmärakennuttajat ry:ssä myötävaikuttaen uuden ryhmärakennuttamislain säätämiseen. Asukkaan näkökulmasta ryhmärakennuttaminen on välimuoto omatoimisen rakennuttamisen ja asunnon ostamisen välillä.

Ensimmäinen Saracon johtama 45 asunnon ryhmärakennushanke valmistui Helsingin Jätkäsaareen syksyllä 2014. Parhaillaan on suunnitteilla kaksi uutta RR-hanketta Helsingin Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa.

Lisätietoja:

Mika Lautanala, Tekes, puh. 029 50 55838, mika.lautanala(at)tekes.fi

Sami Kokkonen, Fira Palvelut Oy, puh. 0400 204250, sami.kokkonen(at)fira.fi

Antti Pirhonen, NCC Rakennus Oy, puh. 050 3099 122, antti.pirhonen(at)ncc.fi

Juha Sarakorpi, Saraco D&M Oy, puh. 040 534 6628, juha.sarakorpi(at)saraco.fi

Katso videot palkintoehdokkaista:

Fira Palvelut Oy: Parempi putkiremontti

NCC Rakennus: Palvelusisäänkäynti

Saraco D&M Oy: Asukaslähtöinen ryhmärakennuttaminen

Share This