”Elämämme palaset – asuminen, työnteko, liikkuminen, kaupan palvelut, energia ja vapaa-aika – muodostavat yhden ison kokonaisuuden.  Jos siinä saadaan data liikkumaan paremmin, voidaan rakentaa aivan huikeita uusia asiakaskokemuksia,” sanoi KIRA-InnoHub ry:n toimitusjohtaja Teemu Lehtinen Asuntomarkkinat 2019 -tapahtumassa.

Lehtisen vetämä KIRA-digi-hanke oli tarkoitettu edistämään kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatiota ja KIRA-InnoHub ry jatkaa sen hyvin alkanutta toimintaa.  ”Vähän olemme raapaisseet pintaa ja tehneet paljon kokeiluja, jotka kattavat  koko rakennusympäristön elinkaaren eri vaiheet. Osa niistä liittyy asumisen ja elämisen palveluihin”, Lehtinen totesi ja kertoi muutaman esimerkin.

Kokeilussa laitettiin asukas kuskin paikalle

”Tampereella laitettiin asukas kuskin paikalle. Hän sai  täysin vapaasti määritellä sisäolosuhteet asuntonsa eri huoneissa. Samalla lähdettiin optimoimaan tekoälyn avulla koko kerrostalon energiatehokkuutta. Asukastyytyväisyys koheni merkittävästi ja samalla rakennuksen energiatehokkuus parani 20 prosenttia.”

Toinen merkittävä tulos oli kuitenkin havainto siitä, että asukkaat eivät ole kovinkaan kiinnostuneita ohjailemaan asioita omassa kodissaan, vaan haluavat että homma toimii automaattisesti. Aktiivisesti  halusi ohjailla vain joka kymmenes.

”On myös kokeiltu uudenlaista systeemiä sähköauton lataukseen: jospa sähköautoilija voisi ladata auton mistä tahansa pistorasiasta ja maksu menisi kuitenkin oikeaan osoitteeseen. Echargie on kehittänyt siihen vempaimen, jonka jokainen voi laittaa mihin tahansa pistorasiaan, määrittää hinnan ja alkaa myydä sähköä kenelle ja milloin tahansa.”

KIRA-digissä on kehitetty myös ikkunoita pesevä robotti. Palvelu sekin – nimi voisi olla vaikkapa ”aina kirkkaat näkymät ulos”!

Suomalainen Whim-applikaatio (iPhone ja Android) kattaa kaikki mahdolliset liikkumismuodot.  ”Autoa ei tarvitse omistaa päästäkseen paikasta A paikkaan B. Ratkaisuna voi olla liikkumisvälineiden sujuva kombo.”

Pieni asunto laajenee yhteiskäyttötiloihin

Nyt on jo helppo tilata ruokaa netistä. Palvelun voisi tuoda keittiön kaappeihin saakka: se olisi ruokakauppa palveluna. Miten käy silloin ruokakaupalle? Muuttuvatko supermarketit minimarketeiksi? Ja haluammeko enää asuntoomme keittiötä ylipäätään vai korvautuuko se yhteiskäyttökeittiöillä?

”Maailmalla on jo syntynyt monia tämänkaltaisia konsepteja”, Lehtinen kertoi. ”Ytimenä on yhteisö yhteiskäyttötiloineen. Silloin omassa asunnossa voisi olla vähemmän tilaa. Kuten Saksassa työskentelevä trenditutkija ja kirjailija Oona Horx-Strathern asian tiivisti:  ”From square meters to shared meters”.

Mannerheimintiellä Helsingissä rakennetaan uudenlaista 400 huoneen hotellia, joka öisin on perinteinen nukkumishotelli ja päivisin toimistotila. Ympärillä ovat kaikki tarvittavat palvelut  ravintoloineen ja kauppoineen. Tähän liittyy myös uusi bisnesmalli – kuka tahansa voi ostaa hotellista huoneen ja joko käyttää sitä itse tai vuokrata eteenpäin.

Asukas pääsee elämänsä keskiöön

”Digitaalisuuden avulla kerätty data mahdollistaa asukkaan asettamisen elämänsä keskiöön. Datan avulla voidaan kehittää kokonaisvaltaisesti kunkin tarvitsemia omia palveluja ajantasaisesti”, Lehtinen kiteytti.

Torontossa on lähdetty  toteuttamaan kokonaista kaupunginosaa datalähtöisesti. Tavoitteena on, että ympäristö mukautuu asukkaaseen eikä asukas ympäristöön.

”Vastaavia innovaatioita voidaan Lehtisen mukaan tehdä myös Suomessa ihan kotimaisin. Ulkomaisia toimijoita on turha jäädä odottelemaan”, Lehtinen sanoi.

Teksti: JORMA SILO

Kuva: AARNI HEISKANEN

 

 

 

Share This