Maailman- ja kansantalouden näkymiä kartoitti Asuntomarkkinat 2018 –seminaarissa Aktian pääekonomisti Heidi Schauman. Hänen mukaansa voimme olla varsin rauhallisella mielellä, sillä Suomen talousnäkymät ovat tänä vuonna valoisat. Voi jopa olla, että hallitus pääsee työllisyydessä asettamaansa 72 % tavoitteeseen.

– Kysymys ei ole vain matematiikasta – työllisyysprosenttihan nousee, jos työikäisten määrä laskee ja eläkeläisten nousee – vaan todella työllistyneiden määrä on kasvanut, Schauman totesi.

Aktian pääekonomisti Heidi Schauman

Maailmantalous kasvaa ja luottamus on nousussa. Käänne tapahtui syksyllä 2016, kun investoinnit alkoivat lisääntyä. Kasvun vetureina olivat kehittyvät maat, Aasia kärjessä.

Perässä seuraavien kehittyneiden maiden välillä on suuria eroja. Ruotsin kansantuoteindeksi vuoden 2008 perusindeksiin 100 verrattuna on jo lähelle 120 ja Yhdysvallatkin yli 115. Euroalue kokonaisuutena laahaa 105 kohdalla ja Suomi nopeasta parin vuoden kasvustaan huolimatta on edelleen 5 pistettä alle vuoden 2008 tason.

-Kasvu on nyt investointivetoista, kulutuskysyntä ei ole enää kasvun moottori. Vaikka keskuspankit kiristävät ohjauskorkojaan, huolena on se, mitä tapahtuu, kun elvytys vedetään pois? Parantuminen saattaa olla kivulias, Schauman varoitti.

Asuntojen hintakehitys on maltillista Ruotsiin verrattuna

Suomen talouskasvun pontimena oli viime vuonna kaksi tekijää: toisaalta vienti kasvoi, toisaalta investointien jo vuonna 2015 alkanut kasvu jatkui. Kannattaa muistaa, että silloin veturina toimi rakentaminen.

Nyt Suomen vienti vetää hyvin varsinkin Saksaan, Venäjälle ja Ruotsiin. Meillä on siis senkin vuoksi syytä toivoa, ettei mahdollinen Ruotsin asuntokuplan puhkeaminen vaikuta kielteisesti naapurin kansantalouteen.

Livekuvittaja Linda Saukko-Raudan kiteytys Heidi Schaumanin puheenvuorosta Asuntomarkkinat 2018 -tapahtumassa.

Pitkään kestänyt kulutuskysyntä piti pitkään kansantalouden päätä pinnalla. Se on nyt laskemassa, mitä on tervehdittävä tyydytyksellä, sillä sehän toteutui velkaantumalla.

Rakentaminen jatkuu edelleen vilkkaana eikä asuntojen hintakuplaa ei ole näkyvissä. Hintojen kehitys on erittäin maltillista verrattuna varsinkin Ruotsiin. Schauman muistutti kuitenkin, että tilanteet vaihtelevat paljon alueittain.

Teksti: JORMA SILO

 

 

Share This